Ομιλητές
Ισμήνη Κριάρη
Καθηγήτρια, Πάντειο Πανεπιστήμιο. Ελλάδα
ΠΑΡΟΥΣΑ ΘΕΣΗ:
Πρύτανις Παντείου Πανεπιστημίου
Καθηγήτρια
Τμήματος Δημόσιας Διοίκησης
Παντείου Πανεπιστημίου
ΞΕΝΕΣ ΓΛΩΣΣΕΣ : Αγγλικά, Γερμανικά (πολύ καλώς), Γαλλικά (καλώς), Ιταλικά (μετρίως)
ΣΠΟΥΔΕΣ ΚΑΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ – ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟ ΕΡΓΟ:
- 1977 Πτυχίο Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών με βαθμό «Λίαν Καλώς».
- 1985 υποστήριξη διδακτορικής διατριβής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Πολιτικών και Κοινωνικών Επιστημών με θέμα: «Συνταγματικοί θεσμοί για την αντιμετώπιση κρατικών κρίσεων στην Ελλάδα και την αλλοδαπή», η οποία έλαβε τον βαθμό « Αριστα».
- Μεταπτυχιακές έρευνες ια στα Πανεπιστήμια Βιέννης (1981), Giessen (1982), και μεταδιδακτορικές στα Πανεπιστήμια Sapienza, Ρώμη (1991), Βόννης (1996).
- Ερευνητική υποτροφία από τον Γερμανικό οργανισμό υποτροφιών DAAD το 1998 και το 2003.
- Συμμετοχή σε ερευνητικά προγράμματα σε ερευνητικά κέντρα της Ελλάδος και της Ευρώπης ως συνεργάτης και εμπειρογνώμων για θέματα βιοϊατρικών εξελίξεων και προστασίας ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
- Εισηγήσεις και συμμετοχές σε πολλά εθνικά και διεθνή σεμινάρια και συνέδρια στην Ελλάδα και στο εξωτερικό σε θέματα προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, βιοηθικής και δικαίου, διαπολιτισμικής εκπαίδευσης, εκπαίδευσης ευπαθών ομάδων διαθρησκευτικού διαλόγου, πολιτιστκών δικαιωμάτων και πολυγλωσσίας.
- Συγγραφέας πέντε μονογραφιών συνταγματικού δικαίου και πολλών επιστημονικών άρθρων σε επιστημονικά περιοδικά της Ελλάδος και της αλλοδαπής σε θέματα θρησκευτικής ελευθερίας, τεχνολογίας και δικαίου, βιοϊατρικών εξελίξεων και προστασίας δικαιωμάτων, διαπολιτισμικής εκπαίδευσης, παιδείας του αποδήμου ελληνισμού.
ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ:
- Καθηγήτρια του Συνταγματικού Δικαίου στο Τμήμα Δημόσιας Διοίκησης του Παντείου Πανεπιστημίου, στο οποίο εξελέγην λέκτορας το 1989. (Μαθήματα διδασκαλίας σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο: Συνταγματικό δίκαιο, Τεχνολογία και ατομικά δικαιώματα στα πλαίσια του Συμβουλίου της Ευρώπης, Διεθνής προστασία ανθρωπίνων δικαιωμάτων , Βιοηθική και Σύνταγμα, Ειδικά θέματα ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης).
- 2003: Επισκέπτρια καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο του Λύνεμπουργκ, στην Γερμανία.
- Μέλος νομοπαρασκευαστικών επιτροπών του Υπουργείου Υγείας και Προνοίας, του Υπουργείου Παιδείας και του Συμβουλίου της Ευρώπης.
- 2004- 2007: Ειδική Γραμματέας Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης και Παιδείας Ομογενών στο Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων.
Στο πλαίσιο της Γραμματείας αυτής ήμουν υπεύθυνη
1. Για την εποπτεία δύο Διευθύνσεων σχετικά με την παιδεία του αποδήμου ελληνισμού και τα ξένα και μειονοτικά σχολεία.
2. Για την σύνταξη των απαντήσεων κοινοβουλευτικού ελέγχου στη Βουλή.
3.Για την επεξεργασία και επίβλεψη προγραμμάτων για ευαίσθητες μαθητικές ομάδες (για τους τσιγγανόπαιδες, για τους μουσουλμανόπαιδες, για τους παλιννοστούντες και αλλοδαπούς και για του ελληνόπαιδες της διασποράς). Επίσης για το πρόγραμμα
« Καλλιπάτειρα», με το οποίο εισάγεται πιλοτικά η διδασκαλία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση και για την εισήγηση μέτρων με σκοπό την ενίσχυση της κατανόησης μεταξύ μαθητών διαφορετικής προέλευσης, όπως οι «Ημέρες Φιλίας», που επιτρέπουν τη διενέργεια εκδηλώσεων πάσης μορφής στα σχολεία, για να προβληθούν τα πολιτιστικά στοιχεία διαφόρων χωρών
4. Για τη διαπραγμάτευση θεμάτων εκπαιδευτικής φύσεως με ομολόγους και αρχές άλλων χωρών και για τη σύναψη μορφωτικών συμφωνιών,
5.Για την σύνταξη εκθέσεων του Υπουργείου Παιδείας προς το Συμβούλιο της Ευρώπης, την Ευρωπαϊκή ΄Ενωση, την UNESCO κλπ. σχετικά με την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, την πολυγλωσσία και την διαπολιτιστική εκπαίδευση,
6. Για την εκπροσώπηση του Υπουργείου Παιδείας σε διεθνείς οργανισμούς και συνέδρια στα θέματα αυτά.
- Επικεφαλής της ελληνικής αποστολής στο Ανώτατο Συμβούλιο των Ευρωπαϊκών Σχολείων στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις Βρυξέλλες και υπεύθυνη για την επεξεργασία νομοθεσίας για την ίδρυση του Σχολείου Ευρωπαϊκής Παιδείας στο Ηράκλειο της Κρήτης (2004 – 2007)
- Μέλος της ελληνικής Επιτροπής στην Task Force International Organization for Holocaust Teaching, Remembrance and Research, ως επικεφαλής της αποστολής του Υπουργείου Παιδείας, με συμμετοχή στις διαπραγματεύσεις για την είσοδο της Ελλάδος στον διεθνή αυτό οργανισμό και υπεύθυνη για τις εκδηλώσεις της Ημέρας Μνήμης των Ελλήνων Εβραίων (27. Ιανουαρίου) στα Ελληνικά σχολεία (2004 – 2007).
- Επικεφαλής της Ελληνικής αντιπροσωπείας στην πρώτη συνάντηση εμπειρογνωμόνων που διοργανώθηκε από την UNESCO και την Ένωση Αραβικών κρατών στο Κάϊρο με θέμα «Ευρωαραβικός Διάλογος – Η εικόνα του αραβοϊσλαμικού πολιτισμού στα ευρωπαϊκά σχολικά βιβλία ιστορίας (26 – 27 Νοεμβρίου 2006).
- Μέλος στο Διοικητικό Συμβούλιο του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού (2004 – 2007).
- Μέλος της Ελληνικής Επιτροπής Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (2004 – 2007)
- Μέλος στο Διοικητικό Συμβούλιο της Ελληνικής Επιτροπής της UNESCO (2004 – σήμερα)
- Mέλος στο Διοικητικό Συμβούλιο του Κέντρου Μαύρης Θάλασσας για την μελέτη και την ανάπτυξη του Ελληνικού πολιτισμού στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας (2004 – 2007)
- Μέλος της Μεικτής Διϋπουργικής Επιτροπής σχετικά με τη βελτίωση της θέσεως των μεταναστών (2007).
- Μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής του Κέντρου Θεμάτων Ισότητας για το πρόγραμμα «Εκπαίδευση και παροχή ίσων ευκαιριών» (2007)
Συμμετοχή σε επιστημονικά σωματεία:
- Μέλος της Επιτροπής Βιοηθικής της Ιεράς Συνόδου (από το 2000 - σήμερα).
- Πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής Βιοηθικής της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδόξων Βουλευτών (από το 2001 - 2005).
- Μέλος της επιτροπής Βιοηθικής και Έρευνας της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας (από το 2010).
- Μέλος της Διακυβερνητικής Επιτροπής Βιοηθικής της ΟΥΝΕΣΚΟ (από το 2009) και Αντιπρόεδρος στο προεδρείο (από το 2012).
- Μελος της Επιτροπής Βιοηθικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών (από το 2011).
- Εκπρόσωπος της Ελλάδος στην Διευθύνουσα Επιτροπή Βιοηθικής του Συμβουλίου της Ευρώπης (2009 – 2011).
- Μέλος της Εφορείας Διεθνών Σχέσεων του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού (από το 2008).
- Μέλος της Ενώσεως Ελλήνων Συνταγματολόγων
- Επίτιμο μέλος της Επιτροπής του Αιγυπτιακού Υπουργείου Ανωτάτης Εκπαιδεύσεως και ΄Ερευνας σχετικά με την μελέτη της εικόνας του αραβοϊσλαμικού πολιτισμού στα σχολικά εγχειρίδια διεθνώς
ΤΙΜΗΤΙΚΗ ΔΙΑΚΡΙΣΗ
Grosses Verdienstkreuz mit Stern, (Μεγαλόσταυρος της Αξίας μετά Αστέρος) από την Γερμανική Κυβέρνηση, Σεπτέμβριος 2006.
Πίσω