Δεδομένα Υγείας και Γενετικά Δεδομένα
Ομιλητές
Μαρία Μηλαπίδου
Δικηγόρος, Δρ Ν., Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών. Ελλάδα
Η Μαρία Μηλαπίδου γεννήθηκε το 1979 στη Θεσσαλονίκη. Το 1997 αποφοίτησε από το Πειραματικό Σχολείο του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης με «Άριστα». Το 1998 εισήχθη στη Νομική Σχολή του ΑΠΘ από την οποία αποφοίτησε το 2002 με βαθμό «Άριστα». Το 2004 ολοκλήρωσε τις Μεταπτυχιακές της Σπουδές στη Νομική Σχολή του ΑΠΘ και πιο συγκεκριμένα στον Τομέα Ποινικών και Εγκληματολογικών Σπουδών με «Άριστα». Το 2011 αναγορεύτηκε διδάκτωρ της Νομικής Σχολής ΑΠΘ. Καθόλη τη διάρκεια της εκπόνησης της διδακτορικής της διατριβής υπήρξε υπότροφος του Κοινωφελούς Ιδρύματος «Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης». Από τον Αύγουστο του 2004 έως το Δεκέμβριο του 2017 υπήρξε δικηγόρος Θεσσαλονίκης. Έκτοτε εργάζεται ως νομικός στη Γενική Γραμματεία Δημόσιας Περιουσίας.
Από τον Ιανουάριο του 2014 έως τον Οκτώβριο του 2015 συμμετείχε στο πλαίσιο της Δράσης ΑΡΙΣΤΕΙΑ ΙΙ, που συγχρηματοδοτήθηκε από τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας και το ΕΣΠΑ,ως μεταδιδακτορική ερευνήτρια στη Νομική Σχολή ΑΠΘ, στον Τομέα Ποινικών και Εγκληματολογικών Σπουδών με αντικείμενο την «Υποβοηθούμενη αναπαραγωγή και προστασία του εμβρύου invitro».
Από τον Ιανουάριο του 2012 συμμετέχει ως εισηγήτρια στο Διατμηματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών του ΑΠΘ «Σύγχρονες Ιατρικές Πράξεις: Δικαιϊκή Ρύθμιση & Βιοηθική Διάσταση», ενώ από το 2005 έχει απασχοληθεί με συμβάσεις στον Τομέα Ποινικών και Εγκληματολογικών Επιστημών της Νομικής Σχολής ΑΠΘ για την παροχή επικουρικής διδασκαλίας στους φοιτητές. Από το 2016 συμμετέχει ως διδάσκουσα στο αγγλόφωνο Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών του Τμήματος Ιατρικής της Σχολής Επιστημών Υγείας του ΑΠΘ με τίτλο “MedicalResearchMethodology, ενώ από το 2015 διδάσκει επίσης στο Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών του Τμήματος Ιατρικής του ΔΠΘ με τίτλο «Ανθρώπινη Αναπαραγωγή». Κατά τα ακαδημαϊκά έτη 2016-2017& 2017-2018απασχολείται ως εξωτερικός επιστημονικός συνεργάτης στο Διϊδρυματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών της Νομικής Σχολής ΑΠΘ, της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Λευκωσίας και του ΚΕΘΕΑ με τίτλο «Ποινικό Δίκαιο και Εξαρτήσεις». Συμμετέχει στην οργάνωση και διδασκαλία Σεμιναρίων που διοργανώνει το Εργαστήριο Μελέτης Ιατρικού Δικαίου και Βιοηθικής της Νομικής Σχολής ΑΠΘ στο πλαίσιο της Δομής Δια Βίου Μάθησης ΑΠΘ με θέμα «Ιατρικές Πράξεις: Νομικά και Ηθικά Ζητήματα», όπως επίσης και στα θερινά σχολεία που από το 2016 διοργανώνει το Εργαστήριο.
Από το Δεκέμβριο του 2005 συμμετέχει στο θεματικό ΔΙΚΤΥΟ της Επιτροπής Ερευνών ΑΠΘ «ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΙΑΤΡΙΚΗ ΠΡΑΞΗ, ΔΙΚΑΙΟ ΚΑΙ ΒΙΟΗΘΙΚΗ», είναι μέλος του Ομίλου Ιατρικού Δικαίου και Βιοηθικής, και ιδρυτικό μέλος του Εργαστηρίου Μελέτης Ιατρικού Δικαίου και Βιοηθικής της Νομικής Σχολής ΑΠΘ, ενώ είναι επιστημονικός συνεργάτης των περιοδικώνΠοινική Δικαιοσύνη και Ιατρικό Δίκαιο και Βιοηθική.
Έχει συμμετάσχει ως εισηγήτρια σε συνέδρια και σεμινάρια που άπτονται του χώρου της Βιοηθικής. Έχει συγγράψει μια μονογραφία, ένα βιβλίο σε συνεργασία με άλλο συγγραφέα και πάνω από 40 μελέτες – σχόλια που έχουν δημοσιευτεί σε νομικά περιοδικά, ελληνικά και ξενόγλωσσα. Γνωρίζει άριστα Αγγλικά, Γερμανικά και Γαλλικά. Είναι έγγαμη και έχει δύο τέκνα.
Πίσω